!! ACTUEEL !! ACTUEEL !!

DE DVD IS BESCHIKBAAR!!

De inhoud bestaat uit:
1. Herdenking watersnoodramp 1953 op 01/02/2003 bij gemaal en beeld. (17.40 min.)
2. Prins Alexander over Nieuwerkerk a/d IJssel ( 1.03 min.)
3. Registratie van het gespeelde stuk Dubbeltje op z’n kant (64.10 min.)

De DVD kost € 7,50 en is te bestellen bij Dick Groenendal
Zeepkruid 18 2914 TT Nieuwerkerk a/d IJssel

d.groenendal@kpnplanet.nl of 0180-318668


Belangrijk bericht: kaarten voor de afgelaste voorstelling van vrijdag 8 juni kunnen worden geretourneerd voor 25 juni. Inleveren/opsturen SCNN, Uilendaal 9 2914 RG Nieuwerkerk aan den IJssel. Vermeld achterop uw naam, adres, telefoonnummer en bankrekeningnummer en of u de kaart met korting heeft gekocht. Genodigden van de Rabobank kunnen hun kaarten bij de Rabobank inleveren.

Vanwege allerlei logistieke redenen hebben we moeten besluiten de gemiste voorstelling van 8 juni niet alsnog op een later tijdstip op te voeren. Een optie om het in een binnenlokatie plaats te laten vinden zou inhouden dat het stuk niet voldoende tot zijn recht komt; we kunnen de verwachtingen niet waarmaken. We realiseren ons dat we hiermee velen teleurstellen. Zoals de weersomstandigeheden in '53 de aanleiding van het hele project vormden, zo hebben de weersomstandigheden afgelopen vrijdag hun negatieve uitwerking gehad.

00.53 uur vanavond: iedereen die erbij was: dank voor alle herinneringen aan die nacht in '53, de anektodes, de betrokkenheid en de drive om meer te doen met culturele verbondenheid in Nieuwerkerk aan den IJssel

zaterdag 9 juni 16.55 uur
Droog! We maken ons op voor een fantastische finale vanavond!!
En het blijft droog... (voor wie het niet vertrouwt: neem een regenjas mee)

zaterdag 9 juni 12.54 uur
..we wachten met spanning af en kijken naar de lucht... Er worden heel veel maatregelen genomen om koste wat het kost de middagvoorstelling door te laten gaan! We gaan er voor!
(misschien handig om een parapluutje mee te nemen?)

vrijdag 8 juni 20.55 uur:
gelukkig hebben vele bezoekers tijdig de berichtgeving op Blad TV, via Radio Rijnmond en via deze website ontvangen dat de voostelling gecancelled is. We vinden het heel jammer dat we jullie moesten teleurstellen, maar het was aan het begin van de avond niet verantwoord.

Vooralsnog gaan we er van uit dat de middag- en avondvoorstellingen van zaterdag 9 juni op de oorspronkelijke lokatie ijsbaan Hitland zullen plaatsvinden. Tot nader orde.

vrijdag 8 juni, 18.15 uur
Negatief weeralarm en advies Leen de Koning: we zijn helaas gedwongen de voorstelling voor vanavond af te gelasten vanwege onweer en bliksemgevaar. Houd deze website in de gaten voor verdere berichtgeving.
Wat vinden we dit vreselijk jammer!!!

vrijdag 8 juni, rond 19.00 uur:

Beraad, en wachten tegen beter weten in. Het is te gevaarlijk


De avondvoorstellingen zijn allemaal uitverkocht!

de eerste speelavond:

meer foto's >>

woensdag 5 juni: het podium, de tribunes, het decor en de tent worden opgebouwd:

dinsdag 5 juni 2007:

Er wordt op het terrein al hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van het decor en de rekwisieten

(foto's Berry de Meij)

 

26 mei 2007:

Ja, hoor! Op de tribune tijdens de opnames van Mooi! weer de Leeuw- the day after , vrijdagavond 25 mei. In de uitzendng van zondag 27 mei aandacht voor Een dubbeltje op z'n kant!

de uitzendig gemist? klik hier

 

archief:

Medewerkers van SCNN, het Thorbecke college TVO, de muziekschool zijn de afgelopen weken druk bezig met het inventariseren van alle mogelijkheden rondom een te realiseren theateravontuur in de zomer van 2007. Het theaterstuk, geschreven door Pouw Hofman (o.a. bekend door de uitvoering Een polderromance in Zevenhuizen) handelt over de heldhaftige capriolen van Arie Evegroen in 1953: door met zijn boot in het gat in de IJsseldijk te varen, voorkwam hij een dijkdoorbraak en redde hij Nieuwerkerk van een overstroming.

Grootse theaterproductie
Patricia van Schaick (coördinator SCNN): "We zijn heel blij dat zo'n historisch belangrijke gebeurtenis op een hele toegankelijke, maar vooral verrassende manier onder de aandacht van de bewoners wordt gebracht! En het allerleukst is dat we iedereen willen oproepen mee te draaien in deze geweldige productie" Het betreft een theaterstuk met zang, dans en acteertalenten. Onder leiding van regisseur Minnekus de Groot zullen belangstellenden voor een theaterrol professioneel getraind worden. Uiteraard zijn er ook figuranten nodig. Van Schaick: "Iedereen die altijd al graag een keer in iets dergelijks heeft mee willen spelen, roepen we op te reageren; dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die op een andere manier iets willen bijdragen aan de voorbereiding of uitvoering: kostuums, decors, grime". Met deze insteek probeert SCNN de N van Netwerk weer volledig te benutten: een stuk door en voor Nieuwerkerkers

Historische feiten
Tijdens de Watersnoodramp in 1953 vond in Nieuwerkerk aan den IJssel een belangrijke gebeurtenis plaats. Er was sprake van storm met orkaankracht en het water van de Hollandsche IJssel stond net onder de kruin van de Groenedijk. Op sommige plaatsen sloegen de golven er zelfs overheen. In Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden werden grote stukken dijk weggeslagen, zodat het achterliggende land onder water kwam te staan. Daar was de ramp niet te overzien. In Nieuwerkerk aan den IJssel leek het alledaagse leven vooralsnog nog niet verstoord: net als elke zaterdagavond werd er in het café van Koos Honkoop (huidig Esperance) gelachen en gedanst. Maar daar kwam al snel verandering in, want de Groenedijk bleek ook niet bestand tegen de beukende golven , met een dijkdoorbraak als gevolg. Het gat moest zo snel mogelijk worden gedicht, anders zou Zuid-Holland tot Leiden onder water komen te staan. Al snel werd duidelijk dat het dichten van het gat met zakken zand niet werkte, want deze spoelden weg. Er was grover geschut nodig en men bedacht dat het invaren van een schip in het gat de rampspoed misschien kon keren. Een van hen was de Ouderkerkse schipper Arie Evergroen met zijn schuit De Tweegebroeders. Hij had zijn schip in het Kortenoord gelegd en school bij in het café. De burgemeester sommeerde al het publiek bij Café Honkoop in te rukken als dijkleger, dus ook Arie. Deze zette zijn boot met de steven in de dijk en liet de achterkan met behulp van de nog draaiende motor als een soort sluisdeur het gat afdichten. De opgeworpen barrière met zandzakken werd vervolgens versterkt om te voorkomen dat het water onder de kiel door alsnog de polder in zou lopen. Patricia van Schaick: "Iedere Nieuwerkerker kent het monument in de bocht van de IJsseldijk, maar weet iedereen het juiste verhaal?" Vanuit dit historisch perspectief en geïnspireerd door de gebeurtenissen in café Honkoop hebben Pouw Hofman en Minnekus de Groot geprobeerd het verhaal zo levend mogelijk te maken. Het resultaat is een theaterstuk, waarin op een eigentijdse manier de voorkoming van de dijkdoorbraak wordt gevisualiseerd. Uiteraard komen ook thema's als de liefde en de romantiek in dit stuk aan de orde…

Door en voor Nieuwerkerkers
De bedoeling is dat het theaterstuk in juni 2007 uitgevoerd gaat worden. De locatie is uniek: de ijsbaan in het Hitlandbos. Van Schaick: we hebben juist gekozen voor een plaats in de buitenlucht, zo dicht mogelijk bij de IJssel en de plek van handelen in 1953. Met behulp van een podium, tribunes en een tent wordt de ijsbaan in deze week omgetoverd tot het leven in de nawinter van 1953. Naar verwachting zal het avondvullende programma 4 of 5 keer worden opgevoerd. Het recreatieschap Hitland heeft inmiddels haar toestemming voor dit festijn gegeven en ook de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel is erg enthousiast over dit project en probeert dit op verschillende wijzen te ondersteunen.

SCNN roept belangstellenden op zich op korte termijn op te geven. Patricia van Schaick: "De eerste repetities beginnen na de herfstvakantie. Er zal dus binnenkort een moment worden gekozen waarop men kennis kan maken met de regisseur en de andere medewerkers van het project. Dus iedereen die van toneel, theater en muziek houdt, tijd en ruimte heeft om het komende driekwart jaar te repeteren, nodig ik uit om zich bij mij op te geven. Wie weet gaat met dit project voor velen een langverwachte droom in vervulling…" Voor een aantal leerlingen van de Kunst & Cultuurklas van het TVO gaat deze droom al uitkomen: zij zullen in ieder geval een aantal van de rollen in Een dubbeltje op zijn kant spelen. De eerste informatie vindt u op de website www.scnn.nl/dubbeltje.

Opgave geschiedt bij Patricia van Schaick, telefoonnummer 0180-319041 of via e-mail info@scnn.nl